Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 20:59 Εκτός Ελλάδος

Γερμανία: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Δεν αποκλείεται νέο lockdown


Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας ζήτησε σήμερα Τρίτη νέους περιορισμούς, ώστε να αναχαιτιστεί η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς το ποσοστό μόλυνσης στη χώρα σημείωσε ρεκόρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησαν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών – ο αριθμός των ατόμων ανά 100.000 που μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα – έφτασε τους 399,8 την Τρίτη, από 386,5 τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε να απαγορευτεί η πρόσβαση και σε άλλους δημόσιους χώρους για όσους εμβολιάστηκαν ή ανάρρωσαν πρόσφατα από τον Covid-19 και ήταν επίσης αρνητικοί στα τεστ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Δεν αποκλείεται νέο lockdown
Ο Σπαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown, αν και είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί ανά περιοχή. Κάποια κρατίδια, όπως η Σαξονία και η Βαυαρία, λαμβάνουν ήδη μέτρα, όπως η ακύρωση των χριστουγεννιάτικων αγορών.

«Η κατάσταση δεν είναι μόνο σοβαρή, σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι πλέον δραματική», δήλωσε ο Σπαν στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να μετακινήσουμε ασθενείς, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες και αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς με Covid-19».

Εν μέσω ανησυχιών στη Γερμανία σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων των Biontech/Pfizer, η εταιρεία επίσπευσε την παράδοση ενός εκατομμυρίου δόσεων που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, είπε ο Σπαν σε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές.

Αυτό θα της επιτρέψει να χορηγήσει 3 εκατομμύρια αντί για 2 εκατομμύρια δόσεις την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο κόσμος σπεύδει για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων και για να κλείσει ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, λένε οι Γερμανοί
«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid, στο πρότυπο της απόφασης που έλαβε η Αυστρία, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, το 72% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 20%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες μόνο σε ποσοστό 4%.

 Μεταξύ των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τα ποσοστά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι άνω του 85%, ενώ στην περίπτωση των Φιλελευθέρων (FDP) βρίσκονται στο 59% και της Αριστεράς στο 72%. Συντριπτικά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 70% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με το 27% να διατυπώνει διαφορετική άποψη.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει λάβει το 70,5% των πολιτών, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 68%, ενώ την ενισχυτική δόση έχει λάβει ποσοστό 7,3%

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 04.12.2021

ΕΕ: Παρατείνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Την παράταση του προγράμματος παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό για άλλους έξι μήνες έως τον Ιούνιο του 2022, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη ...

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 04.12.2021

Ολλανδία: Χιλιάδες στους δρόμους σε διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία, για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο Σαββατοκύριακο.Το ...

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 04.12.2021

Το μπαρ που βρίσκεται ταυτόχρονα σε δυο χώρες

Αν πάτε για ποτό στην Kalin Tavern πρέπει να πείτε σίγουρα πως πήγατε διακοπές σε δυο χώρες. Αν κάτσετε από την μια πλευρά του μπιλιάρδου θα βρίσκεστε στην Κροατία και από την άλλη στη Σλοβενία. Η K