Σάββατο 01 Μαΐου 2021 23:53 Είς Υγείαν

Πάσχα και τροφικές δηλητηριάσεις: Ο δεκάλογος της σωστής συντήρησης των τροφίμων


Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο την εορταστική περίοδο, καθώς η αγορά και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τροφών, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. 
Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις είναι το καμπυλοβακτήριο (πουλερικά, κόκκινο κρέας και μη παστεριωμένο γάλα), η σαλμονέλα (μπορεί να υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, αλλά τείνει να περιέχεται κυρίως στα μισοψημένα πουλερικά, στο μη παστεριωμένο γάλα και στα αυγά), το κολοβακτηρίδιο ή Ε. coli (στον μισοψημένο κιμά) και η λιστέρια (σε μαλακά τυριά).

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν τα επιβλαβή βακτήρια προσκολληθούν στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου. Η μόλυνση από αυτά τα βακτήρια μπορεί να γίνει με κατανάλωση ληγμένων τροφίμων, με μόλυνση μαγειρεμένου φαγητού από ωμό και με κατανάλωση φαγητού το οποίο είτε δεν μαγειρεύτηκε καλά είτε δεν αποθηκεύθηκε σωστά. 

Τα συμπτώματα

 
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 08.05.2021

Γιατί η COVID-19 χτυπά την καρδιά και ειδικά σε νέους ανθρώπους

Η συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης παραγόντων κινδύνου ή προϋπάρχουσας καρδιαγγεακής νόσου με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 είναι δυστυχώς διαπιστωμένη ήδη από ...

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 08.05.2021

Κορονοϊός: 68 θάνατοι, 737 διασωληνωμένοι, 2.461 κρούσματα. Γεωγραφική κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 8 Μαΐου, 2.461 νέα κρούσματα κορονοϊού, 68 θανάτους και 737 διασωληνωμένους ασθενείς. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 08.05.2021

Βασιλακόπουλος: Μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με την πρώτη δόση

Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει στην Ελλάδα προειδοποίησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πω