Σάββατο 01 Μαΐου 2021 23:53 Είς Υγείαν

Πάσχα και τροφικές δηλητηριάσεις: Ο δεκάλογος της σωστής συντήρησης των τροφίμων


Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο την εορταστική περίοδο, καθώς η αγορά και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τροφών, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. 
Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις είναι το καμπυλοβακτήριο (πουλερικά, κόκκινο κρέας και μη παστεριωμένο γάλα), η σαλμονέλα (μπορεί να υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, αλλά τείνει να περιέχεται κυρίως στα μισοψημένα πουλερικά, στο μη παστεριωμένο γάλα και στα αυγά), το κολοβακτηρίδιο ή Ε. coli (στον μισοψημένο κιμά) και η λιστέρια (σε μαλακά τυριά).

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν τα επιβλαβή βακτήρια προσκολληθούν στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου. Η μόλυνση από αυτά τα βακτήρια μπορεί να γίνει με κατανάλωση ληγμένων τροφίμων, με μόλυνση μαγειρεμένου φαγητού από ωμό και με κατανάλωση φαγητού το οποίο είτε δεν μαγειρεύτηκε καλά είτε δεν αποθηκεύθηκε σωστά. 

Τα συμπτώματα

 
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 28.03.2024

Γυμνάζεστε αλλά δεν αδυνατίζετε; Ίσως φταίνε τα γονίδιά σας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας, πρέπει να ασκούνται περισσότερο για να αποφύγουν να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Το γενετικό υπόβαθρο συμβάλλει

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 28.03.2024

Εγκέφαλος: Αυτές οι τροφές τον κρατούν ζωντανό

Όπως το σώμα μας επηρεάζεται από την διατροφή μας, το ίδιο και ο εγκέφαλός μας. Υπάρχουν τροφές που με τις ουσίες που περιέχουν βοηθούν ώστε να κρατήσουμε το μυαλό μας κοφτερό μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 27.03.2024

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα φώτα της πόλης

Τα λαμπερά φώτα της νυχτερινής πόλης μπορεί να φαίνονται συναρπαστικά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ένα άτομο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα έντονα τεχνητά φώτα τ