Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 22:41 Πολιτική

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών


Η Αθήνα καλωσορίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να ξεκαθαριστεί η φημολογούμενη επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα μας στην Τουρκία.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την πρόθεση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της Frontex και κεντρικό θέμα συζήτησης τις φημολογούμενες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε το ακόλουθο tweet:

«Ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές.

»Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ylva Johansson να συγκαλέσει σύσκεψη με την Frontex, για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την έρευνα αποτελούν πρόσφατα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, τα οποία εμπλέκουν κοινοτικά μέσα σε επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Πρόκειται για πρακτική που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Ενημέρωσα την επίτροπο ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από ειδησεογραφικούς οργανισμούς αναφορικά με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», τόνισε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» επισήμανε.

Στην ίδια ανακοίνωση η Frontex σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες για παράβαση του νόμου ή του κώδικα δεοντολογίας της Frontex».

https://www.cnn.gr

 

 
Post
Πολιτική Τρίτη 01.12.2020

Κορονοϊός - Κοντοζαμάνης: Οι επόμενες μέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες – Έχουμε δρόμο ακόμα

Πρώτος σταθμός των επισκέψεων του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας και σε νοσοκομεία όπου οι συνθήκες είναι επιβαρυμένες ήταν το νοσοκομείο Κατερίνης, το οποίο τον τε ...

Post
Πολιτική Τρίτη 01.12.2020

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμού εισήχθη πριν από λίγο ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αφού ταλαιπωρείται εδώ κι μέρες από κορονοϊό.Σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθη σε ΜΕΘ Ευαγγ ...

Post
Πολιτική Δευτέρα 30.11.2020

Μητσοτάκης για Eurogroup: Καλά νέα για την ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο Twitter, χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup για την έγκριση της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ, και τη ...