Image
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 11:24 Γνώμες

Δημόπουλος: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Φόβος για μεγάλη έξαρση

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει και τη Φαίη Μαυραγάνη για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, καθώς προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και τα παιδιά προσαρμόζονται και τηρούν τα μέτρα αν τα παρουσιάσουν με απλο τρόπο. Ο κ.Δημόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό ένα διάστημα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δείξουμε στα παιδιά να πλένουν χέρια, να κάνουν διάλειμμα και να μην συνωστίζονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία.Η εμπειρία από Ευρωπαϊκά κράτη δείχνει κατάσταση διαχειρίσιμη», είπε.

Η διασπορά του ιού στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με τον καθηγητή οφείλεται στις συνθήκες σε αυτά τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων -πολυ υψηλές θερμοκρασίες από μηχανήματα, φασαρία και δυνατές ομιλίες- αλλά και στο ότι οι εργαζόμενοι μένουν κοντά, είναι κάτοικοι σε μικρές κοινωνίες. «Δεν ανησυχούμε», είπε. Όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astrazeneca που ξεκίνησαν ξανά σχολίασε ότι αν δεν προκύψει κάτι άλλο, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Κορονοϊός: Φόβος για μεγάλη έξαρση - Ανέτοιμα πολλά νοσοκομεία της Αττικής

Τρέχουν και δεν φθάνουν οι Διοικητές Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα για να ετοιμάσουν απλές κλίνες για τον κορονοϊό και όχι εντατικής για τα κρούσματα που μπορεί να προκύψουν

Λίγο πριν ξεκινήσει το ισχυρότερο κύμα του κορονοϊού μαζί με αυτό της γρίπης, πολλά νοσοκομεία της Αττικής φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με covid-19, αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νέες αυστηρές οδηγίες προς τους …απείθαρχους Διοικητές των νοσοκομείων, ζητά να ετοιμαστούν απλές κλίνες covid-19 έως το τέλος Σεπτεμβρίου σε όλα τα νοσοκομεία.

Η ανετοιμότητα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα διαπιστώθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη καθώς από τις αρχές Αυγούστου είχε δώσει εντολή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ετοιμαστούν απλές κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε αν χρειασθεί σε μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων από τα τέλη Σεπτεμβρίου, να μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς. Γι αυτό και εκλήθησαν εκτάκτως πριν λίγα 24ωρα οι Διοικητές Νοσοκομείων Αναφοράς προκειμένου να υπάρξει συντονισμός με όσα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα.

Άλλωστε οι εκτιμήσεις από τις αρχές Αυγούστου έλεγαν ότι είναι πιθανό να νοσούν νεότερες ηλικίες οι οποίες δεν χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό ΜΕΘ. Ούτως ή άλλως όμως η δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συνεχίζεται στα μεγάλα νοσοκομεία, καθώς έχουν εξασφαλιστεί τα απαραιτητα κονδύλια από ιδρύματα και χορηγίες. Ειδικότερα όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, εκλήθησαν εκτάκτως οι 17 Διοικητές των μεγαλύτερων Νοσοκομείων της Αττικής της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (οι περισσότεροι από Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό), προκειμένου να γίνει συντονισμός για το αναμενόμενο Φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής, δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει τα απλά κρεβάτια covid-19 που τους είχε ζητηθεί. Προκειμένου να ξεκινήσουν έστω και αργά οι προετοιμασίες, ξεκινά εντός των ημέρων ειδική εκπαίδευση των Διοικητών Νοσοκομείων που δεν έχουν ετοιμασθεί για πιθανά κρούσματα, ώστε να ενημερωθούν για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών, τη νοσηλεία τους αλλά και το συντονισμό με τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ.

Στόχος είναι να μεταφέρονται κρούσματα covid-19 σε όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και όχι μόνο σε όσα έχουν ορισθεί ως «Νοσοκομεία αναφοράς» για τον κορονοϊό. Εξάλλου στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν επιφορτισθεί με τη νοσηλεία και διαχείριση των σοβαρών περιστατικών κυρίως νοσοκομεία όπως το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός όπου και φιλοξενήθηκε. περίπου το 70% των κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι με βάση και την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου covid-19, η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ αγγίζει το 23%. Γεγονός που οδήγησε και το υπουργείο Υγείας στο να δημιουργήσει περισσότερες απλές κλίνες covid-19. Με βάση τα όσα επισήμως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, οι ΜΕΘ στη χώρα μας από τις 557 που υπήρχαν πριν την υγειονομική κρίση, έφτασαν στις 950, με στόχο να ανέλθουν στις 1.200 έως το τέλος του έτους.
Το προσωπικό

Σε ότι αφορά στο προσωπικό, παρά τις όποιες προσλήψεις έχουν γίνει λόγω της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αποδυναμωμένο, τη στιγμή που τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν γίνει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν γίνει 6.818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ενώ έχουν δρομολογηθεί 2.500 μόνιμες θέσεις.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ηλεκτρική του πλατφόρμα το υπουργείου Υγείας, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λ.π.) υπάρχουν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200. Στο ΕΣΥ με βάση τις καταγραφές, εργάζονται περίπου 24.000 Γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κέντρα Υγείας) και 36.550 Νοσηλευτές (3.513 σε Κέντρα Υγείας).

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα κληθούν για δεύτερη φορά να ανταποκριθούν υπό δύσκολες συνθήκες στα περιστατικά που πιθανώς να προκύψουν στη δεύτερη φάση της επιδημίας στη χώρα μας. Γι αυτό άλλωστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) ζητούν να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα.

Εξάλλου το ζήτημα είναι πως όσες προσλήψεις και να γίνουν με ρυθμούς εξπρές λόγω πανδημίας, οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι αποχωρήσεις το 2019 έφθασαν συνολικά τις 2000 λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 500 ήταν γιατροί και 1500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Την προηγούμενη χρονιά το 2018 αποχώρησαν 1500 εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1200 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σε ότι αφορά στις κλίνες που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στη χώρα πλησιάζουν τις 50.000 (περίπου 34.000 στις δημόσιες δομές και περίπου 16.000 στις ιδιωτικές κλινικές).

 

 
 

ethnos
Post
Γνώμες Παρασκευή 04.12.2020

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΝΑΤΟ

Άρθρο κόλαφος της γερμανικής Tagesspiegel ασκεί κριτική στη στρατηγική του NATO, ενώ αναφέρεται και στην Τουρκία, η οποία με τις προκλητικές ενέργειές της στη Συρία, στην ανατολική Μεσόγειο και με τη ...

Post
Γνώμες Παρασκευή 04.12.2020

Ο Ρόλος του Εθελοντή στην Ανακουφιστική Φροντίδα

Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε τη δέσμευση εκατομμυρίων εθελοντών που αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο αναλαμβάνουν

Post
Γνώμες Παρασκευή 04.12.2020

Προτάσεις για την υλοποίηση του έργου στο Αθλητικό Κέντρο Άι Γιάννη – οδός Αρχελάου

Μετά την ομόφωνη ψήφιση από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, και με την καταβολή της αποζημίωσης που προβλέπεται να καταβληθεί εντός