Image
Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 15:11 Είς Υγείαν

Πόσο αλάτι επιτρέπεται να καταναλώνουμε την ημέρα

Το αλάτι είναι η απαραίτητη πινελιά για να νοστιμίσει το φαγητό και να συντηρηθούν τα τρόφιμα. Η υπερβολική κατανάλωση του όμως εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Πόσο αλάτι συστήνουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η ελάχιστη ποσότητα νατρίου που χρειάζεται ένας υγιής ενήλικας εκτιμάται ότι είναι 0,18-0,23 g ημερησίως (υπό την προϋπόθεση ότι δεν ιδρώνει).

Μια δίαιτα που παρέχει αυτή τη ποσότητα νατρίου είναι πιθανό να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Επομένως προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια σε άλλες θρεπτικές ουσίες και να αναπληρωθούν οι απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5 gr νάτριου την ημέρα που αντιστοιχεί σε 3,8 gr αλατιού ημερησίως.

Επειδή όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια πρόσληψη - δεδομένου ότι μέση κατανάλωση αλατιού στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη κυμαίνεται στα 8-11 gr ημερησίως - μια πιο ρεαλιστική σύσταση από παγκόσμιους οργανισμούς και εθνικές αρχές είναι τα 5-6gr αλατιού την ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) συγκεκριμένα προτείνει τιμή αναφοράς πρόσληψης για τις ανάγκες επισήμανσης των τροφίμων τα 6gr αλατιού για τον γενικό πληθυσμό.

Παιδιά μικρότερα των 11 ετών θα πρέπει να προσλαμβάνουν ακόμη λιγότερο από 6gr αλατιού ημερησίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5g αλατιού ημερησίως. Ίδιες συστάσεις με αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ισχύουν και για την Ελλάδα. Η ποσότητα 5 gr ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Συμβουλές για τη μείωση του αλατιού

Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μη προσθέτετε αλάτι προτού δοκιμάσετε το φαγητό.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα (πχ άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο) για να ενισχύσετε τη γεύση των τροφών.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερες φρέσκιες ακατέργαστες τροφές. Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.

Όταν ψωνίζετε, μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες της συσκευασίας του τροφίμου που επιλέγετε.

Ζητήστε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια να μην προσθέτουν αλάτι στα φαγητά πριν το σερβίρισμα όπως για παράδειγμα στις τηγανίτας πατάτες, ψητά κρέατα/ψάρια και τη σαλάτα.

Όταν βράζετε ζυμαρικά/ρύζι, μην προσθέτετε αλάτι στο νερό.

 


ΠΗΓΗ: stogiatro
Post
Είς Υγείαν Κυριακή 21.07.2019

Το βετέξ έχει τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα, πώς θα το καθαρίσετε σωστά

Το βετέξ είναι ένα από τα αντικείμενα που όχι απλά το πιάνουμε με τα χέρια μας καθημερινά, αλλά το χρησιμοποιούμε και σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες για να καθαρίσουμε πολλές διαφορετικές βρωμιές. ...

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 21.07.2019

Πράσινο τσάι το πρωί: Τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι γευστικό και πάνω απ’ όλα υγιεινό, ενώ έχει μηδέν θερμίδες.   Το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους, την καύση λ ...

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 20.07.2019

Η κακιά συνήθεια στο ντους που οδηγεί σε τριχόπτωση και φαλάκρα

Η απώλεια μαλλιών επηρεάζει πολλούς άνδρες και, ενώ συχνά έχει γενετική/κληρονομική αιτία, μπορεί να φταίει και κάτι άλλο, που δεν το φαντάζεστε. Πράγματι η τριχόπτωση είναι συχνά κληρονομική. Η φαλ ...