Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 14:03 Παράδες

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες. Πού αλλάζουν, σε ποιες περιοχές παίρνουν φωτιά


Φέτος σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γίνει προκήρυξη ενδιαφέροντος σε πιστοποιημένους εκτιμητές, αφού στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη επεξεργαστεί τις εισηγήσεις της περασμένης χρονιάς και η διαδικασία αναπροσαρμογής είναι έτοιμη, με ορίζοντα ανακοινώσεων το Μάιο.

Έτσι, αν αποφασιστεί ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, τότε αμέσως μετά από τις εκλογικές αναμετρήσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, θα πρέπει να αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες Τιμές Ζώνης. Εάν, όμως, οι εθνικές εκλογές έρθουν πιο νωρίς, τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι ανακοινώσεις θα «παγώσουν» μέχρι την επομένη των εκλογών.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δεν είναι σαφές ότι οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν το φετινό ΕΝΦΙΑ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να «παίξει» με τις μειώσεις φόρου που έχουν ήδη ψηφιστεί κι αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με πολύ χαμηλές αξίες. Αυτές οι περιοχές θα είναι οι κερδισμένες και στην επικείμενη αναπροσαρμογή.

Κόντρα στη λογική των αριθμών, που δείχνουν ότι η «ψαλίδα» εμπορικών- αντικειμενικών αξιών είναι πιο ανοικτή στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να κινηθεί ακριβώς όπως πέρσι, δηλαδή με τεχνητή συγκράτηση των Τιμών Ζώνης ή ακόμα και με μειώσεις αξιών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συμβολαιογραφικά γραφεία! Το βασικό επιχείρημα- κόντρα μάλιστα στις εισηγήσεις των εκτιμητών- είναι ότι η αγοραστική κίνηση σε αυτές τις περιοχές παραμένει «παγωμένη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο της Re/max, όντως οι εμπορικές τιμές στα παλαιότερα της 5ετίας ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, κινούνται στα χαμηλά.
Για παράδειγμα:

στο Κερατσίνι, οι τιμές το 2017 κυμαίνονταν στα 600- 850 ευρώ/τ.μ. ενώ το 2018 καταγράφηκε μικρή μείωση στα 800 ευρώ/ τ.μ,.
στη Δραπετσώνα, οι τιμές για τα παλαιότερα ακίνητα κυμαίνονταν στα 600- 850 ευρώ/τ.μ., αλλά πέρσι υποχώρησαν στα 550- 750 ευρώ/τ.μ.,
στο Ίλιον, οι τιμές έμειναν στα ίδια, δηλαδή μεταξύ 300 και 1.100 ευρώ/τ.μ..,,
Η εικόνα αλλάζει, όμως, όσον αφορά στα νεόδμητα, καθώς καταγράφεται αύξηση 50- 100 ευρώ/τ.μ. στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι.

Τα βάρη θα σηκώσουν εκ νέου οι αποκαλούμενες «μεσαίες» περιοχές, όπως έγινε το 2018, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας την «έκρηξη» των εμπορικών τιμών σε περιοχές και Ζώνες, όπου η στρέβλωση του Airbnb βγάζει μάτι.

Για παράδειγμα:

στο Κουκάκι, οι μετρήσεις της Re/max το 2017 έδιναν 900- 1.650 ευρώ/τ.μ. για κατοικίες παλαιότερες της 5ετίας, αλλά μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές πέταξαν στα 1.400- 2.150 ευρώ/τ.μ.!
Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον και αντιστοίχως τιμές, καταγράφονται στην Αγία Παρασκευή, στο Χολαργό, στη Νέα Ερυθραία, στα Βριλήσσια κ.λ.π. διευκολύνοντας έτσι τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, που αναζητά τα «ισοδύναμα» για τη συγκράτηση ή μείωση των αντικειμενικών αξιών στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές.

madata.gr
Post
Παράδες Κυριακή 15.12.2019

Ασφαλιστικό: Έρχονται αυξήσεις μέχρι 196 ευρώ - Ρυθμίζονται τα αναδρομικά

Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.  Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», οι αυξήσεις στις συντάξεις, που θα ενι ...

Post
Παράδες Σάββατο 14.12.2019

Συντάξεις Ιανουαρίου 2020 και επιδόματα: Πότε θα γίνει η πληρωμή

Οι συντάξεις Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα καταβληθούν νωρίτερα από ότι κάθε μήνα. Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δη ...

Post
Παράδες Σάββατο 14.12.2019

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Υπολογίστε το ποσό που δικαιούστε

Είναι ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώσετε στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα «ανενεργός»; Θα πρέπει να σπεύσετε στην τράπεζα για να τον ενεργοποιήσετε. Δεν είναι δυνατή η ταύτιση του ΑΦΜ με το ...