Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 12:06 Είς Υγείαν

Απόλυτη ανατροπή: Τι ισχύει με την ασπιρίνη και την προστασία από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια


Για πολλά χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους ενήλικες να λαμβάνουν καθημερινά μια μικρή δόση ασπιρίνης, προκειμένου να προστατεύονται από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που ανατρέπει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εξέδωσαν εντελώς αντίθετες με τον κανόνα αυτό οδηγίες.

Η ανατροπή έρχεται μετά από μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία έδειξε ότι όχι μόνο η μικρή δόση ασπιρίνης δεν βοηθά υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους στο να επεκτείνουν τη ζωή τους.

Αντιθέτως, οι δύο επιστημονικές ενώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η ασπιρίνη μπορεί να συνδέεται με μείζονες αιμορραγίες.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να δίνεται ασπιρίνη για την αποτροπή αρτηριοκληρωτικής καρδιακής ασθένειας σε τακτικά διαστήματα σε ενήλικες άνω των 70 ετών ή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη χορήγηση ασπιρίνης σε υγιή άτομα και αντιθέτως θα πρέπει να βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

Η ασπιρίνη συνίσταται μόνο για άτομα με υψηλό ρίσκο καρδιακής ασθένειας και χαμηλό ρίσκο αιμορραγίας.

Πηγή: USA Today

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 15.12.2019

Λίπος στην κοιλιά: Τα λάθη που κάνετε χωρίς να το ξέρετε και δεν χάνετε κιλά

Η περίσσεια κοιλιακού λίπους, ιδιαίτερα εκείνου που βρίσκεται βαθιά και περιβάλλει τα όργανά σας, είναι ένας προγνωστικός δείκτης καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου-2, αντίστασης στην ινσουλίνη και ορισμέ

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 14.12.2019

Νέες τιμές στα φάρμακα χωρίς αυξήσεις αλλά με μειώσεις

Χωρίς αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, είναι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Στο νέο δελτίο τιμών «εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 12.12.2019

Αλλαντικά: Σε ποιες ποσότητες είναι επικίνδυνα

Μόλις 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το ρόλο των αλλαντικ