Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 12:06 Είς Υγείαν

Απόλυτη ανατροπή: Τι ισχύει με την ασπιρίνη και την προστασία από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια


Για πολλά χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους ενήλικες να λαμβάνουν καθημερινά μια μικρή δόση ασπιρίνης, προκειμένου να προστατεύονται από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που ανατρέπει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εξέδωσαν εντελώς αντίθετες με τον κανόνα αυτό οδηγίες.

Η ανατροπή έρχεται μετά από μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία έδειξε ότι όχι μόνο η μικρή δόση ασπιρίνης δεν βοηθά υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους στο να επεκτείνουν τη ζωή τους.

Αντιθέτως, οι δύο επιστημονικές ενώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η ασπιρίνη μπορεί να συνδέεται με μείζονες αιμορραγίες.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να δίνεται ασπιρίνη για την αποτροπή αρτηριοκληρωτικής καρδιακής ασθένειας σε τακτικά διαστήματα σε ενήλικες άνω των 70 ετών ή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη χορήγηση ασπιρίνης σε υγιή άτομα και αντιθέτως θα πρέπει να βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

Η ασπιρίνη συνίσταται μόνο για άτομα με υψηλό ρίσκο καρδιακής ασθένειας και χαμηλό ρίσκο αιμορραγίας.

Πηγή: USA Today

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 20.04.2019

ΕΣΥ και σήμερα

Δεν υπάρχουν πια ζητήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας; Μια πολύ σύντομη αναδρομή στα τελευταία χρόνια στο ΕΣΥ. Αναγκαστικά θα πρέπει να επιστρέψουμε διανοητικά στον εφιάλτη της περιόδου 2010-2014

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 20.04.2019

Γίνεται να κολλήσετε HIV, έρπη ή άλλο ΣΜΝ από το στοματικό σεξ;

Το 85% των γυναικών δέχεται στοματικό σεξ, σύμφωνα με μια εθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2018 στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο αριθμός των αντρών που λαμβάνουν στοματικό σεξ. Με βάση τα α ...

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 20.04.2019

Βούρτσισμα δοντιών: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος

Τα δόντια μας μπορεί να είναι υγιή και γερά για όλη σας τη ζωή, αρκεί να εφαρμόζετε τις βασικές αρχές της σωστής οδοντιατρικής περίθαλψης, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα χρήση οδοντικού νήματος. Επί