Image
Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 16:17 Κρητική διατροφή Νομός: Ηρακλείου

«Η κρητική διατροφή στο επίκεντρο»

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μάρτη, η Εσπερίδα με θέμα: «Η ανάδειξη του «Μίνως» σε κέντρο κρητικής διατροφής και ο ρόλος της μινωικής διατροφής από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας».
Στην κατάμεστη αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση – με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης - οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στη σπουδαιότητα της κρητικής διατροφής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και να μιλήσουν για το σχεδιασμό που έχει γίνει για την ανάδειξη της από το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.
Στη διάρκεια της εσπερίδας μίλησαν: ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και η φιλόλογος- αρχαιολόγος Μαρία Βαμιαδάκη.
Ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης
«Όταν λέμε μινωική διατροφή αναφερόμαστε σε έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής, μια κουλτούρα μοναδική. Ένας τρόπος ζωής που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία και την Παράδοση του τόπου, αλλά και τις υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορεί μέσα από την Περιφέρεια Κρήτης και τα εργαλεία που διαθέτει η ίδια, όπως τα 2.9 εκ. ευρώ που θα διαθέσει για την προβολή του νησιού τα επόμενα δύο χρόνια, να αποτελέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για τον ερχομό των τουριστών στην Κρήτη.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Παράδοση και κάθε άλλη σπουδαία πτυχή του νησιού μας
Με στρατηγικό σχεδιασμό και πλάνο, τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει πολλά και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον».
“Η κρητική Διατροφή αποκτά τη στέγη της στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μίνως»” ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Αναστασάκης, ο όποιος επισήμανε την ανάγκη για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπλαση και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου στην είσοδο της 25ης Αυγούστου.
Η κ. Πλεύρη από την δική της μεριά αναφέρθηκε στη σημασία της διατροφής μας στο σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ίδια και την αντιδημαρχία Πολιτισμού, για την προβολή και προώθηση της κρητικής διατροφής μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.
«Πιστεύουμε στην ιστορία το Ηρακλείου, και στοχεύουμε στο σχεδιασμό του μέλλοντος του. Εργαζόμαστε για την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Η ιστορία της πόλης είναι παρούσα, διεκδικεί με πάθος τα δικαιώματά μας και μας προκαλεί να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και το μόνο που απομένει στους ανθρώπους του είναι να τον σεβαστούν», είπε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
Ενώ, τέλος η κ. Μαρία Βαμιαδάκη, φιλόλογος- αρχαιολόγος, παρουσίασε μια σειρά από μινωικά ευρήματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κρητική διατροφή με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα της εποχής του χαλκού.
«Η διατροφή μας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της Κρήτης στην ανθρωπότητα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ως αποτέλεσμα της αρχαιολογικής σκαπάνης να αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για το λόγου το αληθές», ανέφερε η κ. Βαμιαδακη.







Πηγή: typoskritis.gr
Post
Κρητική διατροφή Κυριακή 24.11.2019

Κινέζικο ρύζι με κοτόπουλο

Υλικά 1 αυγό 1 κ. σ. νερό 1 κ. σ. βούτυρο 1 κ. σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 φλ. τσαγιού μαγειρεμένο ρύζι (κρύο) 2 κ. σ. σόγια σος 1 κ. γλ. πιπέρι 1 φλ. τσαγιού μαγειρεμένο και κομμέν

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 02.11.2019

Κέικ «αλλιώς»: Μια αλμυρή απόλαυση που θα λατρέψετε

Υλικά για 4 άτομα 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη 200 γραμμάρια κίτρινο τυρί 1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 200 γραμμάρια ζαμπόν ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι πιπεριές κόκκινη - κίτριν

Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 31.10.2019

Το ραντεβού του Κρητικού Αμπελώνα στην Αθήνα!

Οι Οινοποιοί της Κρήτης και τα «ΟιΝοτικά» έρχονται για 4η χρονιά στην Αθήνα για το ετήσιο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό. Οι Οινοποιοί της Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρή