Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 16:34 Είς Υγείαν

Έρευνα: Όσοι κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, κινδυνεύουν με έμφραγμα


Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμιστές) έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα και στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα πάνω στη σχέση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μοχιντέρ Βιντιάλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (δεν έχουν ακόμη κάνει σχετική επιστημονική δημοσίευση), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 96.500 ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι οι ατμιστές (μέση ηλικία 33 ετών) ήταν 56% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 30% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό και 10% πιο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης, οι ατμιστές είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

Απομονώνοντας διαφόρους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ηλικία, φύλο, βάρος σώματος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση κ.ά.), οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήσαν 34% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 25% πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και 55% πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

«Μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τα καρδιαγγειακά επεισόδια που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα νέα δεδομένα αποτελούν μια πραγματική κλήση αφύπνισης και θα πρέπει να ωθήσουν σε περισσότερη δράση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων», δήλωσε ο δρ Βιντιάλ.

«Όταν ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνει ως 55% για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε σχέση με τους μη ατμιστές, δεν θα ήθελα κανένας από τους ασθενείς μου ή τα μέλη της οικογένειας μου να ατμίζει. Ψάχνοντας βαθύτερα, βρήκαμε ότι, άσχετα από το πόσο συχνά κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν το κάνει καθημερινά ή μόνο μερικές μέρες της εβδομάδας, πάλι είναι πιθανότερο να πάθει έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο», πρόσθεσε ο κ. Βιντιάλ.

Η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι παραδοσιακοί καπνιστές κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τους ατμιστές, καθώς ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος κατά 165%, για στεφανιαία νόσο κατά 94% και για εγκεφαλικό κατά 78%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές βρέθηκαν επίσης να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

«Το κάπνισμα τσιγάρου ενέχει πολύ μεγαλύτερο πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές», τόνισε ο κ. Βιντιάλ. Διευκρίνισε πάντως ότι η νέα έρευνα δεν μπορεί να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν ήδη αυξημένος για έναν άνθρωπο πριν αρχίσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνουν ένα υγρό που μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό νικοτίνης, διαφόρων χημικών ουσιών και γεύσεων, ώστε να παραχθεί ατμός που ο χρήστης εισπνέει. Γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μετά την εμφάνιση τους το 2007 και σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 460 μάρκες και 7.700 γεύσεις.

 

Πηγή: gazzetta.gr

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 25.04.2024

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο μολυσμένα ψάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αποκαλυπτική είναι η νέα μελέτη του Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοοτροφές (RASFF) στην οποία κατονομάζει τα πιο μολυσμένα ψάρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Να σημειώσουμε ότ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 25.04.2024

Μελάνωμα: Πώς θα αποφύγετε μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος

Εάν δεν στερούμαστε κάτι στην Ελλάδα, αυτό είναι ο ήλιος. Όταν δε αυτός συνδυάζεται με αύξηση της θερμοκρασίας, η επιθυμία μας για μια βόλτα μεγαλώνει και κανείς δεν σκέφτεται πως αυτό θα μπορούσε να

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 24.04.2024

Πότε ξεκινάνε τα γεράματα

Οορισμός του γήρατος δεν είναι σταθερός από βιολογικής, δημογραφικής (συνθήκες θνησιμότητας και νοσηρότητας), εργασιακής, συνταξιοδοτικής και κοινωνιολογικής άποψης. Αλλά για στατιστικούς και δημόσιου