Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 10:52 Παράδοση

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας: Γιορτάζει σήμερα 18 Ιανουαρίου


Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία, επισκέφθηκε τους μοναχούς στην έρημο της Αιγύπτου και συνδέθηκε με τον Μέγα Αντώνιο. Ασκήτευσε μαζί του και συνέγραψε τον «Βίο» του. 

Χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, σε ηλικία 25 ετών και τον συνοδεύει στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους αγωνιστὲς κατά της αιρέσεως του Αρείου.

Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αλέξανδρος το 328 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Αλεξανδρείας. Διετέλεσε Επίσκοπος για 46 έτη και υπήρξε ο στύλος της Εκκλησίας και ο κατ’ εξοχήν Πατέρας της Ορθοδοξίας. Εργάζεται ακούραστα για το ποίμνιο του, μελετά, συγγράφει και αναπτύσσει έντονη αντιαιρετική δράση, με κύριο στόχο την διάδοση του «ορθού» δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού. 

Αντιμετώπισε συκοφαντίες και ένα φοβερό πόλεμο από τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου και εξορίστηκε πέντε φορές. Αγωνίστηκε  για την ορθόδοξη πίστη μέχρι το τέλος της ζωής του και κοιμήθηκε σε ηλικία 75 ετών το 373 μ.Χ.

Ο βίος του Αγίου Κύριλλου

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε το 370 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από εύπορους γονείς και έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού. 

Έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση και ασκήτευσε σε μονὲς της Αιγύπτου. Ήταν ανιψιός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοφίλου και αργότερα έγινε διάδοχος του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Διετέλεσε Επίσκοπος για 32 χρόνια. Από αυτή την θέση έλεγχε την κοινωνική ανισότητα, προέτρεπε τους πιστούς να ζουν ζωή σύμφωνη με το θέλημα του Θεού και αντιμετώπισε διάφορες αιρέσεις και σχίσματα που εμφανίστηκαν στην τότε εκκλησία.

Ο Κύριλλος που ήταν πρόεδρος στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 431 μ.Χ. στην Έφεσο συντέλεσε στο να καταδικαστεί η διδασκαλία του Νεστόριου, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και δημιουργός της  αίρεσης του Μονοφυσιτισμού.

Θεωρείται εκ των κορυφαίων δογματικών της ορθόδοξης Εκκλησίας και  έχει συγγράψει πολλά θεολογικά συγγράμματα. Διάφοροι συγγραφείς κατά καιρούς υποστήριξαν την εμπλοκή του στη δολοφονία της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας και στην υποκίνηση στάσεων και βίαιων εκδηλώσεων. Στην πραγματικότητα ο Κύριλλος τότε έλειπε από την πόλη, και ζητήθηκε η γρήγορη επιστροφή του από τους Εθνικούς, για να επικρατήσει πάλι η ειρήνη. Ο Άγιος Κύριλλος κοιμήθηκε το 444 μ.Χ.

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

 
madata.gr
Post
Παράδοση Παρασκευή 26.04.2019

Μεγάλη Παρασκευή: Η Κορύφωση του θείου δράματος

Την Αγία και Μ. Παρασκευή τα Άγια και σωτήρια και φρικτά Παθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν τούς εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τούς γέλωτας, τη

Post
Παράδοση Παρασκευή 26.04.2019

Μεγάλη Παρασκευή: Η ζωή εν τάφω – Τι γιορτάζουμε, ποια η σημασία της ημέρας

Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνετ ...

Post
Παράδοση Πέμπτη 25.04.2019

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα

Στην κορύφωσή του φτάνει την Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα Ο Ιησούς παραθέτει στην Ιερουσαλήμ το Μυστικό Δείπνο στους μαθητές του και ο Ιούδας τον προδίδει. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η ημέρα είναι αφιερω ...