Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 10:52 Παράδοση

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας: Γιορτάζει σήμερα 18 Ιανουαρίου


Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία, επισκέφθηκε τους μοναχούς στην έρημο της Αιγύπτου και συνδέθηκε με τον Μέγα Αντώνιο. Ασκήτευσε μαζί του και συνέγραψε τον «Βίο» του. 

Χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, σε ηλικία 25 ετών και τον συνοδεύει στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους αγωνιστὲς κατά της αιρέσεως του Αρείου.

Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αλέξανδρος το 328 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Αλεξανδρείας. Διετέλεσε Επίσκοπος για 46 έτη και υπήρξε ο στύλος της Εκκλησίας και ο κατ’ εξοχήν Πατέρας της Ορθοδοξίας. Εργάζεται ακούραστα για το ποίμνιο του, μελετά, συγγράφει και αναπτύσσει έντονη αντιαιρετική δράση, με κύριο στόχο την διάδοση του «ορθού» δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού. 

Αντιμετώπισε συκοφαντίες και ένα φοβερό πόλεμο από τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου και εξορίστηκε πέντε φορές. Αγωνίστηκε  για την ορθόδοξη πίστη μέχρι το τέλος της ζωής του και κοιμήθηκε σε ηλικία 75 ετών το 373 μ.Χ.

Ο βίος του Αγίου Κύριλλου

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε το 370 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από εύπορους γονείς και έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού. 

Έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση και ασκήτευσε σε μονὲς της Αιγύπτου. Ήταν ανιψιός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοφίλου και αργότερα έγινε διάδοχος του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Διετέλεσε Επίσκοπος για 32 χρόνια. Από αυτή την θέση έλεγχε την κοινωνική ανισότητα, προέτρεπε τους πιστούς να ζουν ζωή σύμφωνη με το θέλημα του Θεού και αντιμετώπισε διάφορες αιρέσεις και σχίσματα που εμφανίστηκαν στην τότε εκκλησία.

Ο Κύριλλος που ήταν πρόεδρος στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 431 μ.Χ. στην Έφεσο συντέλεσε στο να καταδικαστεί η διδασκαλία του Νεστόριου, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και δημιουργός της  αίρεσης του Μονοφυσιτισμού.

Θεωρείται εκ των κορυφαίων δογματικών της ορθόδοξης Εκκλησίας και  έχει συγγράψει πολλά θεολογικά συγγράμματα. Διάφοροι συγγραφείς κατά καιρούς υποστήριξαν την εμπλοκή του στη δολοφονία της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας και στην υποκίνηση στάσεων και βίαιων εκδηλώσεων. Στην πραγματικότητα ο Κύριλλος τότε έλειπε από την πόλη, και ζητήθηκε η γρήγορη επιστροφή του από τους Εθνικούς, για να επικρατήσει πάλι η ειρήνη. Ο Άγιος Κύριλλος κοιμήθηκε το 444 μ.Χ.

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

 
madata.gr
Post
Παράδοση Πέμπτη 07.02.2019

"Με κορυφαίους Σολίστ αρχίζει το Σαββάτο 9 Φλεβάρη, το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Κρήτης

Με τους διεθνούς φήμης σολίστ Στέλιο Γκόλγκαρη & Βασίλη Μαστοράκη, που θα συμπράξουν σαν ντουέτο αλλά και σε συνεργασία με το περίφημο Nikea Guitar Ensemble, θα διεξαχθεί φέτος το 4ο Φεστιβάλ Κιθά

Post
Παράδοση Τρίτη 05.02.2019

Αργίες 2019: Πότε πέφτουν Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα

Μπορεί να διανύουμε ακόμα τον πρώτο μήνα του χρόνου, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί θέλουν να γνωρίζουν από τώρα ποιες ημέρες δεν θα πάνε στην εργασία τους, λόγω αργίας. Οι επίσημες αργίες για το 2019 ε ...

Post
Παράδοση Δευτέρα 04.02.2019

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην έκθεση Κρήτη Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός"

Τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Payat ξενάγησαν στην μεγάλη περιοδική έκθεση "Κρήτη Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός" ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδη