Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 21:09 Τση Ξενιθιάς

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit


Ενώπιον διαφαινόμενης εξόδου χωρίς συμφωνία βρετανοί βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης του Brexit για 3 μήνες. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να διαφωνούν. 

Βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μυστική συνεργασία με υπουργούς είναι έτοιμοι να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μετάθεση κατά τρεις μήνες της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Observer, οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν τα  Χριστούγεννα.

Δεν φαίνεται να αντιδρούν οι Βρυξέλλες

Στόχος τους είναι η μετάθεση της ημερομηνίας από την 29η Μαρτίου στο τέλος Ιουλίου. Η ομάδα εκτιμά πως ένα επί πλέον τρίμηνο είναι απαραίτητο είτε η Τερέζα Μέι κερδίσει τη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας της στα μέσα Ιανουαρίου είτε αυτή καταψηφιστεί από τους βουλευτές. «Σε κάθε περίπτωση, η παράταση κατά ένα τρίμηνο, είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί ένα άναρχο Brexit», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της Observer. Επίσης, η τρίμηνη παράταση κρίνεται ως αρκετή και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά στην περίπτωση νέου δημοψηφίσματος.

Ο Ντομινίκ Γκριβ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, εκ των πρωτεργατών της κίνησης, θεωρεί ότι οι τρείς μήνες είναι το μίνιμουμ, είτε περάσει η Συμφωνία είτε αυτή απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, για να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο όλοι οι νόμοι που θα εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της απόρριψης της Συμφωνίας, η χρονική παράταση γίνεται απαραίτητη έως ότου το Κοινοβούλιο αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Προειδοποιήσεις Μάλστρομ

Από κυβερνητικής πλευράς, τηρείται σιγή ιχθύος στο θέμα του Brexit, αν και είναι κοινό μυστικό πως η ομάδα της Τερέζα Μέι επιδίδεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κυρίως, με τους Βόρειο-Ιρλανδούς προτεστάντες του DUP που δηλώνουν αντίθετοι στο backstop, δηλαδή την εγγύηση για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις για καταστάσεις χάους κάνει η Σεσίλια Μάλστρομ, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa η Μάλστρομ αναφέρει ότι σε περίπτωση no deal, το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου θα τερματίζονταν απότομα, θα επιβάλλονταν έλεγχοι στα σύνορα από την πρώτη στιγμή και το πρώτο διάστημα η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. Η Eπίτροπος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία η ΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία. «Γι αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνος».

Πηγή: Deutsche Welle

 
 
Post
Τση Ξενιθιάς Δευτέρα 24.06.2019

Συντριβή μαχητικών στη Γερμανία - Νεκρός ο ένας πιλότος. Σοκαριστικό Βίντεο

Δύο μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβησαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική περιοχή του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Το ατύχημα προκλήθηκε από την σύγκ

Post
Τση Ξενιθιάς Δευτέρα 24.06.2019

Σε λυγμούς ξέσπασε ο Ορέστης - Επτά φορές ισόβια στον seral killer

Σε επτά φορές ισόβια καταδικάστηκε ο serial killer της Κύπρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί στα κυπριακά δικαστήρια. Το Κακουργιοδικείου Λευκωσίας τον έκρινε ένοχο για 7 φόνου

Post
Τση Ξενιθιάς Δευτέρα 24.06.2019

Γερμανικά ΜΜΕ για εκλογή Ιμάμογλου: Το σύστημα Ερντογάν κλονίζεται

Η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για την Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης καλύπτεται ευρέως από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν στενά τις τελευ ...