Image
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018 23:58 Κρητική διατροφή

Βασιλόπιτα: Εύκολη συνταγή

Εύκολη συνταγή για Βασιλόπιτα.

Θα χρειαστούμε 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσει, 1 βιτάμ. 300 γρ. ζάχαρη, 6 αυγά, 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ, ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, ½ φλιτζ.τσαγιού χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)

Εκτέλεση

– Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.

– Στο μίξερ, χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών μέσα στο μείγμα. Συνεχίζετε με τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.

– Συνεχίζετε να χτυπάτε και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας παράλληλα να χτυπάτε καλά.

– Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

– Έπειτα, ενσωματώνετε προσεκτικά με μια σπάτουλα την μαρέγκα και την αμυγδαλόψιχα στο μείγμα.

– Αδειάζετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί, το οποίο έχετε πρώτα βουτυρώσει καλά.

– Ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

– Όταν ροδίσει το κέικ, το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.

Καλή επιτυχία !!!

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια.

Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (Saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα.

Σε όποιον τύχαινε το κομμάτι με το νόμισμα, αυτός ήταν και ο τυχερός της παρέας… Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.

 

 

 

ekklisiaonline
Post
Κρητική διατροφή Τρίτη 16.04.2019

Στο πλευρό του Δήμου Ηρακλείου η Υπουργός Τουρισμού για να γίνει η πόλη γαστρονομικός προορισμός και «Πρωτεύουσα της Κρητικής Γεύσης»

Το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου για να καταστεί το Ηράκλειο, γαστρονομικός προορισμός, «Πρωτεύουσα της Κρητικής Γεύσης», στηρίζει η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Η Υπουρ

Post
Κρητική διατροφή Κυριακή 14.04.2019

Γίγαντες κοκκινιστοί στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ 500γρ. γίγαντες 200ml. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες 2σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες 800γρ. ντομάτα κονκασέ 2 πιπεριές φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες 1 ...

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 23.03.2019

Νόστιμος μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Η προετοιμασία Φροντίζουμε να τον αγοράσουμε δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Πλένουμε καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι αφαιρούμε με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφ