Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Post
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Post
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΡΗΤΗΣ
Post
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Post
Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΡΗΤΗΣ
Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΓΟΡΤΥΝΑΣ
 
Image
Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2018 22:01 Είς Υγείαν

Οι πολλές πρωτεΐνες βλάπτουν τα νεφρά: Μύθος ή αλήθεια;

Το 1983 οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, γνωστός ως GFR.

Πρόκειται για μία τιμή που καταδεικνύει πόσο καλά διηθούν τα νεφρά τα απόβλητα προϊόντα από το αίμα, ενώ βοηθά στη διάγνωση πιθανής βλάβης στα νεφρά.

Αποτελεί επίσης το καλύτερο μέσο εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας, καθώς όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός διήθησης, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά. Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Το εύρημα αυτό οδήγησε πολλούς επιστήμονες στην υιοθέτηση της άποψης ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν είχε δυσμενή επίδραση στη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών -ειδικά έως και 2,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους- βλάπτει την υγεία των νεφρών.

Συμπέρασμα: Προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσιολογικός κύκλος διακίνησης των πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος, το 10-15% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Δύο έως τρεις μερίδες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης ή τέσσερεις μερίδες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Τι πρέπει να προσέχετε

- Δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων. Σπανίως τρώτε καθαρή πρωτεΐνη, καθώς οι περισσότερες συνδυάζονται συχνά με κορεσμένα λίπη.

- Αν τρώτε κρέας, επιλέξτε κομμάτια χωρίς λίπος.

- Αν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, οι πιο υγιεινές επιλογές είναι τα αποβουτυρωμένα ή όσα έχουν χαμηλά λιπαρά.

- Τα φασόλια, η σόγια, τα καρύδια και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και με πολλές διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 22.05.2019

Πώς οι μικροοργανισμοί στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους

Τη σχέση της βελτίωσης των συμπτωμάτων άγχους με τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου μελετά νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής General Psychiatry. Όπως διαπιστώνει

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 21.05.2019

Οι γυναίκες με υπνική άπνοια είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με καρκίνο

Οι γυναίκες με αποφρακτική άπνοια στον ύπνο (ΑΑΥ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότερες να διαγνωσθούν με καρκίνο από ό,τι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημο ...

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 21.05.2019

Σοκ: Δραστική ουσία στο καρκινογόνο Roundup βρέθηκε σε μπίρες και κρασιά

Πριν από μερικές μέρες ο κόσμος συγκλονίστηκε από την είδηση ότι η Bayer καλείται μετά από δικαστική απόφαση να αποζημιώσει με το ποσό-μαμούθ των 2 δισ. ευρώ ένα ζευγάρι, επειδή το ζιζανιοκτόνο Roundu