Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Post
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Post
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Post
Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΡΗΤΗΣ
Post
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΡΗΤΗΣ
 
Image
Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018 21:27 Θωρώ/Γροικώ

Θρίλερ με την αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή και 7 ακόμη - Διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων στην υπόθεση της λαθρεμπορίας, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της ανάκλησης των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης τους. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς έχει ζητήσει την ανάκληση της προσωρινής τους κράτησης, η αρμόδια εισαγγελέας δεν έχει πει το «ναι».

Οι κατηγορούμενοι παραμένουν κρατούμενοι και δεν αποκλείεται στην περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα λύση οι συνήγοροι υπεράσπισης τους να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση τους, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας την άρση της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους. Σε αυτή την περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης  αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση.

Η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των 63 κατηγορουμένων, καθώς η ανακρίτρια ζήτησε την ανάκληση των διατάξεων με τις οποίες πήραν το δρόμο για τη φυλακή οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός, από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ενεχυροδανειστής.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, αφού τελικά έγινε αποδεκτός ο νομικός ισχυρισμός που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι των κατηγορουμένων σύμφωνα με τον οποίο δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας καθώς δεν υπόκειται σε δασμούς ή φόρους η τυχόν εξαγωγή χρυσού σε εξωκοινοτική χώρα, όπως η Τουρκία.

Η δικαστική λειτουργός απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, της απέστειλε έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και το 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού  από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή  παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ανακρίτρια με έγγραφος της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητεί την άρση της προσωρινής κράτησης των κρατουμένων. Στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται :

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειωθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

 

 

 

 

newsbeast
Post
Θωρώ/Γροικώ Τετάρτη 22.05.2019

Κεντρική εκδήλωση στο Λασίθι υποψηφίου Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη.

Η τελευταία προεκλογική ομιλία του Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη θα δοθεί απόψε, Τετάρτη 22 Μαΐου στο Λασίθι κατά την κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού «Κρήτη η ζωή μας». Η εκδήλωση θα πραγμα

Post
Θωρώ/Γροικώ Τετάρτη 22.05.2019

Ρέθυμνο: Έβγαλε βόλτα τον σκύλο του και από τότε αγνοείται

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά την εξαφάνιση ενός άνδρα 71 ετών τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, ο ηλικιωμένος έβγαλε τον σκύλο ...

Post
Θωρώ/Γροικώ Τετάρτη 22.05.2019

Χανιά: Θρίλερ με το έγκλημα πάθους. Το άγνωστο μυστικό της ολέθριας σχέσης του ζευγαριού

Σκότωσε τη γυναίκα του στα Χανιά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Το ζευγάρι ήταν άνεργο το τελευταίο διάστημα. Η συζήτηση που θόλωσε τον 47χρονο. Για ένα συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήθελε ν ...