Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018 16:27 Μουσαφίρης

Αναστασιάδης: Αν συμφωνήσει η Τουρκία με Κυπριακό θα συνεργαστούμε στα ενεργειακά


Την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με την Τουρκία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 14ο συνέδριο του Economist. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να επανενωθεί το νησί.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο πλαίσιο της συνεργασίας της που έχει και με άλλες γειτονικές χώρες αναφορικά με τα ενεργειακά όμως πρόσθεσε ότι «πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία επανένωσης».

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτές τις διαδικασίες όμως τόνισε ότι «αυτό δεν θα συμβεί εάν η Κύπρος παραμείνει διαιρεμένη».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου δεν θα την παρασύρουν σε μία συζήτηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Kathleen Doherty, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως «οι στρατιωτικές αντιδράσεις σε ενδεχόμενες εμπορικές διαμάχες είναι ακατάλληλες».

«Η ανάπτυξη έχει περάσει και στην πραγματική οικονομία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην «Καθημερινή Κύπρου», στο πλαίσιο του 14ου Economist, τόνισε πως η ανάπτυξη πλέον παρουσιάζεται όχι μόνο στους αριθμούς, αλλά έχει περάσει και στην πραγματική οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λύση του Κυπριακού που επιζητά εξήγησε πως πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη και να αναδύει ένα ανεξάρτητο και απόλυτα κυρίαρχο κράτος όσον αφορά τις διεθνείς πτυχές, αλλά και ένα κράτος που να σέβεται απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

«Συζητώ για την εξεύρεση μιας λύσης Ομοσπονδιακή στη βάση της Διζωνικής Ομοσπονδίας η οποία όμως να μην μολύνεται από στοιχεία ή αξιώσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά την επικράτηση, την επιβίωση ή την εφαρμογή της την επομένη που θα επιτευχθεί». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμπλήρωσε πως λεπτομέρειες για κάποιες ιδέες που ανέπτυξε και κάποιοι προσπάθησαν να τις παρερμηνεύσουν, έδωσε ένα «ραντεβού» απαντήσεων στη δημοσιογραφική διάσκεψη της 6ης Νοεμβρίου για να ενημερωθεί ο λαός.

Αναφορικά με τα οικονομικά της λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ύστερα από δικές του ενέργειες είχε γίνει αποδεκτό από τα Ηνωμένα Εθνη και χρηματοδοτηθεί από τις Ηνωμένες πολιτείες η κάθοδος τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι Κυπριακές τράπεζες καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία για να καθοριστεί το οικονομικό κόστος.

Εντούτοις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου βρίσκονται δύο χρόνια δίχως να επιτύχουν το παραμικρό. Είναι μια καθοριστική εξέλιξη αφού από την πρώτη μέρα θα πρέπει να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το Ευρώ.

Σχετικά με τις επιθέσεις που έχει δεχθεί ο Τύπος στην Κύπρο ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την άσκηση όποιας βίας, είτε είναι πνευματική, είτε σωματική και άλλων βίαιων απειλών.

Τέλος, συνεχάρη την εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου για τα 10 χρόνια λειτουργίας της, για την επιτυχή της πορεία, την αντικειμενικότητα και την ενημέρωσή της.

 

kathimerini

Post
Μουσαφίρης Δευτέρα 22.07.2019

Στη Μύκονο για διακοπές η μικρή κόρη του Τραμπ

Η μικρότερη κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τίφανι Τραμπ, επισκέπτεται για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι τη Μύκονο, καθώς είχε περάσει και πέρσι μέρος των καλοκαιρινών της διακοπών στο νησί ...

Post
Μουσαφίρης Πέμπτη 18.07.2019

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Αποτελέσματα. Πώς θα κάνετε ένσταση

ΟΑΕΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2019. Οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Αποκλειομένων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα το ...

Post
Μουσαφίρης Τετάρτη 17.07.2019

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Δείτε εδώ αναλυτικά τα προσωρινά αποτελέσματα

Τα προσωρινά αποτελέσματα με τους δικαιούχους για δωρεάν διακοπές, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, ανήρτησε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δ ...