Image
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 10:12 Είς Υγείαν

Γαλακτοκομικά: 5 πράγματα που θα σας συμβούν αν τα βγάλετε από τη διατροφή σας


Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να καταργούν ολόκληρες ομάδες τροφών προκειμένου να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Στις επίμαχες κατηγορίες τροφίμων ανήκουν και τα γαλακτοκομικά, τα οποία σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν λόγω της λακτόζης που περιέχουν μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα του στομαχιού, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, γουργούρισμα των εντέρων και έκλυση αερίων, ακόμη και διάρροια.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως, ότι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή, δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Δείτε 5 πιθανές συνέπειες που θα έχει στον οργανισμό σας η μη πρόσληψη γαλακτοκομικών:

Θα χάσετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Πριν αντικαταστήσετε το γάλα ζωικής προέλευσης με γάλα αμυγδάλου, πρέπει να θυμάστε ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πηγές βιταμίνης D, πρωτεΐνης και ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Πριν εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά, συμβουλευτείτε διατροφολόγο για να σας προτείνει κάποιο διατροφικό σχήμα από το οποίο θα πάρετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και ασβεστίου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα και τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, είναι καλές πηγές ασβεστίου.

Θα απαλλαγείτε από το φούσκωμα

Οι περισσότεροι από αυτούς που κόβουν τα γαλακτοκομικά, το κάνουν επειδή αισθάνονται φούσκωμα μετά την κατανάλωσή τους. Ο ένοχος είναι σχεδόν πάντα η δυσανεξία στη λακτόζη. Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των σακχάρων του γάλακτος.

Ακόμη και αν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη όμως, μπορείτε να καταναλώνετε κάποια γαλακτοκομικά αλλά μαζί με άλλες τροφές για να μειώσετε τα συμπτώματα. Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση που επηρεάζει το έντερο, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά.

Θα βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας σας

Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι η μη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τις έχει βοηθήσει να απαλλαγούν από ακμή και κηλίδες. Δεκάδες έρευνες όμως που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, δεν έχουν τεκμηριώσει τη σχέση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώνουν την ορμονική ακμή. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να μειώνετε τις τροφές που επηρεάζουν την επιδερμίδα σας και να συμβουλεύεστε διατροφολόγο για να σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Θα βελτιωθούν τα συμπτώματα παθήσεων του δέρματος

Κάποιοι πάσχοντες από έκζεμα και ψωρίαση αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα μετά τη μείωση ή την πλήρη εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Γενικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα (μαζί με το σιτάρι, τα αυγά, τη σόγια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα καρύδια και τα φιστίκια) και είναι συνήθως μια από τις ομάδες που εξαιρούνται σε μια τέτοια διατροφή. Μετά από λίγες εβδομάδες, οι ομάδες τροφίμων προστίθενται σταδιακά για να εντοπιστεί ποια προκαλεί φλεγμονή.

Συμπέρασμα: Η εξάλειψη των γαλακτοκομικών δεν αποτελεί εγγύηση για τα άτομα με ψωρίαση και έκζεμα. Αν όμως δείτε έξαρση των συμπτωμάτων, δοκιμάστε μια διαφορετική διατροφή για να διαπιστώσετε εάν οφείλονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών.

Πηγή: onmed.gr

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 29.03.2024

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου στο Ηράκλειο (vid)

Επαφές με προϊσταμένους των Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για προβλήματα που πιθανά εντοπίζονται, είχε ο υφυπουργός Εργα

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 29.03.2024

Βιταμίνη D: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να την παίρνετε για μέγιστη απορρόφηση

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, οι πολυβιταμίνες, τα ωμέγα-3 και τα προβιοτικά κόβουν πρώτα το νήμα των προτεραιοτήτων μας. Ωστόσο, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από βιταμίνη D, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 29.03.2024

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας και αυτισμού

Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με νευροαναπτυξιακές ασθένειες, όπως οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και ελλειμματικής προσοχής έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Αυτό θα μπ